PREVENIR ÉS GUANYAR

 

El risc zero no existeix. L’activitat empresarial comporta la generació de riscos i, per tant la necessitat de conviure-hi. D’altra banda la mateixa noció de risc no és immutable; en un entorn industrial el risc és sovint la conseqüència d’un fet físic (ús d’eines o de maquinària, determinades activitats, etc.) però en un context de serveis, esdevé necessari revisar el concepte de risc, alhora que es manté la necessitat de prevenir-lo i gestionar-lo.

Així, elements de l’activitat productiva, com ara la comunicació entre els integrants d’una empresa i els conflictes que es deriven, cobren especial rellevància. Perquè ara, els treballadors ja no només es poden fer mal “físic”, sinó que una inadequada comunicació també els pot causar perjudicis molt seriosos (“mobbing”, “burn out”, etc.), i també a la mateixa empresa. La comunicació i la relació entre els integrants dels diferents nivells d’una empresa és determinant en la construcció d’entorns de treball,  i la gestió que se’n fa incideix, positivament o negativament, en la productivitat de l’organització.

Cal doncs, que les empreses facilitin als treballadors les destreses necessàries per a gestionar adequadament els riscos que es poden derivar de la comunicació. Als coneixements laborals cal afegir-hi els necessaris per aprofitar el valor existent: Saber escoltar, preguntar, negociar o col·laborar, en la mesura que comporten un valor, esdevé tan necessari com fa uns anys posar-se el casc o l’arnès.

Per això, les empreses han de potenciar la comunicació i les relacions com a font de valor i eficiència, buscant incrementar les destreses en aquest àmbit sovint menystingut. I és en aquest sentit que cobra particular rellevància la formació com a inversió. Cal generar una “forma corporativa” de comunicar-se, relacionar-se i gestionar els conflictes al si de la mateixa organització. Si volem generar valor, no cal abaixar els sous o allargar les jornades:  la prevenció a través de l’adequada gestió de les relacions és una porta oberta a un jardí ple d’oportunitats.

Joaquim Coch
Mediador
med3c.org

Quant a acedecat

Associació Catalana d'Executius, Directius i Empresaris
Aquesta entrada ha esta publicada en Articles. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari