La Responsabilitat penal de l’empresa. Una realitat que es pot evitar.

CABECERA IGNASIAmb  la LO 5/ 2010 de 22 de juny es va modificar per enèsima vegada el Codi Penal vigent, i entre les novetats que va comportar sobresurt sens dubte la instauració d’un Règim de Responsabilitat Penal atribuïble directament a la persona jurídica de naturalesa privada, és a dir, al que entenem com a Empresa.

El que fins fa poc era concebut per la generalitat dels empresaris, especialment de la petita i mitjana empresa, com una possibilitat llunyana, això és que la seva cia. esdevingués imputada, i eventualment condemnada, per fets delictius comesos pels seus responsables i treballadors o fins i tot col·laboradors, avui és acollit com un perill real i proper, entre altres coses per l’alarma generalitzada, i justificada, que ha suposat la recent imputació del Futbol Club Barcelona per Delicte fiscal, en aplicació precisament de l’esmentat sistema de responsabilitat penal de l’empresa que es conté a l’art. 31. Bis CP i concordants.

Les conseqüències no en són lleus, i la Fiscalia, com s’ha pogut comprovar, comença a instar la imputació de persones jurídiques sota el nou règim legal, així com ho fem aquells bufets especialitzats en Dret Penal quan en exercici de l’Acusació particular redactem les corresponents querelles. Amb independència de la sort que es reservi pels seus responsables persones físiques, es pot imputar directament  a una empresa de qualsevol sector, i condemnar- la és clar, per delictes, entre d’altres, que poden tenir molt a veure amb l’activitat que li és pròpia com són, per exemple, els delictes relatius a la intimitat (descobriment i revelació de secrets), a la pròpia imatge i a la inviolabilitat del domicili (Intrusisme informàtic), els delictes d’estafa i insolvències punibles, els danys informàtics (l’anomenat sabotatge), els delictes  relatius a la propietat industrial i intel.lectual, al mercat (espionatge empresarial, entre d’altres) i als consumidors, el nou delicte  de corrupció entre particulars, els delictes contra els Drets dels treballadors i ciutadans estrangers, el delicte de receptació i blanqueig de capitals, els delictes contra la Hisenda Pública i la Seguretat Social, els delictes urbanístics i ecològics (i algun en contra de la seguretat col·lectiva), algun delicte de falsificació, els delictes de suborn, de tràfic d’influències i de corrupció en les transaccions comercials internacionals i els delictes d’organització criminal. En cas de condemna les penes a què s’enfronta una empresa són veritablement greus i poden fins i tot condicionar seriosament el seu futur, com es pot observar: des de penes de multa de veres ingents fins a ni més ni menys que la dissolució de la societat (la pena de mort), la suspensió de les seves activitats o clausura dels seus locals o establiments fins a un màxim de 5 anys, la prohibició temporal o definitiva de realitzar en el futur les activitats relacionades amb el delicte o les inhabilitacions per a obtenir subvencions o ajudes públiques, per a contractar amb el sector públic i gaudir de beneficis o incentius fiscals o de la Seguretat Social, fins a un màxim de 15 anys i la intervenció judicial per a protegir els Drets dels treballadors i creditors fins a un màxim de 5 anys. D’altra banda, l’art. 130.2 CP s’encarrega de garantir de totes totes que les penes imposades s’executin, quan estableix un règim de transmissió de la responsabilitat de l’empresa que es trobi en risc de ser o, efectivament, hagi estat imputada o condemnada penalment. Es tracta de casos de transformació, fusió, absorció o escissió d’una persona jurídica, en què la responsabilitat penal de la persona jurídica originària no s’extingeix, sinó que es traslladarà a l’entitat o entitats resultants d’aquest tipus de processos. Tampoc desapareix la responsabilitat penal en aquelles ocasions en què l’empresa hagi dut a terme una dissolució encoberta o aparent de la mateixa.

Davant del panorama descrit, però, la bona notícia és que les empreses poden evitar, d’arrel, ser subjectes a responsabilitat penal, i destinatàries per tant de qualsevol pena, si s’han preocupat, amb caràcter previ a un eventual fet delictiu, d’implementar en el seu si un Compliance program o Programa de prevenció de riscs penals, doncs això és indicador suficient que l’entitat vetlla perquè la seva activitat es desenvolupi respectant la Legalitat penal, és a dir, ha efectuat internament totes les actuacions possibles i que li són exigibles per tal d’intentar evitar la comissió en seu seva de delictes o de detectar-los, en el seu cas. És cabdal tenir present sempre que l’anomenat Programa o pla de prevenció de riscs penals, perquè comporti des d’un bon principi el desitjat efecte exculpatori per a l’empresa, ha de ser rigorós, individualitzat, degudament desenvolupat i aplicat, i sotmès a una constant revisió o millora i actualització, originada bé per modificacions legislatives bé per canvis en el que és l’activitat o organització de la mercantil. Sens perjudici d’advertir una de les bondats addicionals al ja dit quant als Plans de prevenció de riscs penals, això és evitar els costos reputacionals que pot comportar a una persona jurídica ser asseguda “ al banc dels acusats” o, en el seu cas, condemnada, cal recordar que amb la reforma del Codi Penal que aviat serà aprovada a Les Corts es preveu, dit sia resumidament, una nova figura delictiva per la qual, en cas d’haver-se comès un dels Delictes contra el mercat i els consumidors, serà responsable penal, a més de la mateixa persona jurídica, el seu Representant legal, administrador o directiu quan es comprovi que no ha actuat amb la diligència que li era exigible, és a dir, per no haver procurat instaurar a l’empresa en el seu moment, mitjançant la implementació del corresponent Compliance program, una cultura de compliment amb la Legalitat penal.

Ignasi Martínez de Dalmases
Advocat penalista

Quant a acedecat

Associació Catalana d'Executius, Directius i Empresaris
Aquesta entrada s'ha publicat en Ignasi Martínez de Dalmases i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s